QVIDIUM - adaptív enkóder


A QVidium enkóder-dekóder rendszere egyike a piacon elérhető leghatékonyabb hibajavító képességű IP átviteli eszközöknek. A rendszer alkalmazza a QVidium szabadalmaztatott ARQ hibajavítási technológiáját, mely lehetővé teszi alacsony sávszélességű kapcsolaton alacsonyabb késleltetéssel jobb minőségű videó átvitel elérését. Az ARQ (Automatic Retransmission Request) eljárás egy dinamikus visszacsatolási hiba korrekciós mechanizmus, mely kifejezetten lehetővé teszi a legmagasabb minőségi
video átvitelt vezeték nélküli hálózatokon és az interneten. ARQ működése során a vevő érzékeli a csomag vesztést és a csomagokat ismételten lekéri a szerverről ezáltal szinte hibátlan video stream reprodukciót képes végrehajtani még egy nagyon zsúfolt, ütközéses publikus hálózaton is.

A FEC (Forward Error Correction) eljárásokkal szemben az ARQ egy olyan visszacsatolási mechanizmus, amely csak az elveszett csomagokat kéri le a video forrás enkóderétől ezáltal sávszélességet takarít meg. A felhasználó által beállítható vevő puffer (dekóder) késlelteti a videó stream-et megfelelő ideig, hogy lehetővé tegye a hiányzó csomagok újraküldését és visszahelyezését a megfelelő sorrendbe, majd a video stream lejátszását. Mivel a ARQ a tényleges csomagvesztést érzékeli és nem megjósolni kívánja a csomagvesztés mértékét ezért tudja pontosan helyreállítani az összes elveszett csomagot feltéve, hogy a hálózat és a puffer kapacitás elegendő a javító algoritmus működéséhez.

ARQ működése hasonlóságot mutat a robusztus TCP/IP csomag szállítási protokollal azzal a különbséggel, hogy a TCP/IP egy mozgó ablakot használ a csomag újraküldéshez, mely problémát okoz különösen nagy késleltetésű kapcsolatoknál. Továbbá jelentős csomag veszteségű körülmények között a TCP/IP visszaveszi az adatátviteli sebességet, vagy növeli a csomag átviteli határidőket. Valós idejű video átvitelnél ez a működés nem használható és a TCP/IP protokollt alap értelmezésben  elfogadhatatlanná teszi. A TCP/IP -vel ellentétben a szabadalmaztatott QVidium ARQ hibajavítás valós idejű videó és audio jelek átviteléhez lett megalkotva minimális átviteli késleltetés többlet ellenében robusztus és a megbízható átvitelt garantálva.

A Qvidium nemcsak kodek pár gyártásával foglalkozik, hanem Proxy szerver szoftverének segítségével kontribúciós és disztribúciós feladatokra is alkalmassá tette az ARQ technológiát. Az alábbi ábra egy több végpontú szétosztó hálózatot mutat be A Qvidium Proxy, az ARQ hibajavító algoritmus és Amino dekóderek segítségével.